Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

4 Nisan 2017 Salı

Neden Ekşi Mayalı Ekmek





Ekşi mayalı ekmeğin pişirilene kadarki süreci ve özellikleri biraz uzun, ekmegi kaliteli yapan da bu zaten...
Ekmekler sıcak ve soğuk mayalanma yapılarak yapılıyor.Yaklaşık 12 saat oda sıcaklığında daha sonra da 18 saat dolapta bekletiliyor ve ertesi gün pişiriliyor.  Gerçekten yorucu ve bir o kadarda heyecan verici bir uğraş

Marketlerden aldığınız ekmeklerin   1-2 gün içinde bayatlamasının sebebi mayalama süresinin kısa olması ,mayanın doğal bir maya olmaması ve su oranının düşük olmasıdır.
Emek ve sevgi ile yapılan bu ekmekler tabi ki de çok daha sağlıklıdır. Ekmeğin ömrünü belirleyen ve çabuk bayatlamasını önleyen mayalama süresi ve su oranıdır.Kullandığım maya organik unlarla kendi yaptığım ekşi mayadır. Unlarımı 400 yıllık bir değirmenden alıyorum.

Ekşi mayada  aktif bakteriler vardır.. Bu yüzden daha probiyotiktir.
Ekşi maya  5000 yillik bir tarihe sahiptir.
Hazır mayalardan farklı olarak ekşi maya hiç bitmez. Azalınca içine un ve su ilave et işte maya hazır.istediğiniz kadar kullanın.
Ekşi mayanın faydaları:
Ekşi mayalı ekmeğin sindirimi kolaydır.
İçindeki  yararlı bakteriler ekmekteki tahılı önceden sindirir böylece size sindirimi kolay ve sağlıklı ekmeği bırakır.
Ekşi mayalı ekmek geç bayatlar. Lezzetlidir.
İçindeki yararlı bakteriler lezzeti arttırır. Yıllar geçtikçe mayanız daha bir olgunlaşır daha bir lezzetlenir. Ayrıca mayanız yıllandıkça ekmeğiniz daha uzun zaman taze kalır.
Ekşi maya ekmekte oluşan beta glukan'ın pişirilirken parçalanmasını engeller. Beta Glukan ise, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanseri önlemede yardımcıdır.

Maya alerjileri olanlar bile güvenle tüketebilir. Ekşi maya alerji yapmaz.
Ekşi mayalı ekmekleri az yer doyarsınız. Kan şekerini  hızla yükseltmez uzun süre tok tutar.
Besleyicidir B vitamininden zengindir. Ekşi mayalı ekmek tüketmek vücudunuzdaki B12 vitaminini arttırır. 
İçine ne koyduğunuzu siz bilirsiniz.Hiç bir koruyucu madde yoktur. Saf ve doğaldır.




1 yorum:

  1. Doğal çavdar unu temin ettim. Evde 1 kg çavdar unuyla ekmek denemesi yapmak istiyorum. Nohut mayası mı, ekşi maya mı uygun? hangisi uygunsa nasıl yapılıyor? Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.