Sütler çiğ olarak ( eğer sütünüz yeni sağılmışsa sütün o sıcaklığı mayalama için uygundur ) ya da çok az ısıtılarak mayalanır. 10 litre süt için peynir mayasının kapağı ile bir kapak yeterli, siz kendi mayanızın üzerindeki talimatlara göre mayalayın.
Mayalama sıcaklığı yaklaşık 30 derecedir.
Süt 1-2 saatte pıhtılaşır. Pıhtılaşan peynirinizi keskin bir bıçakla birbirinden ayirin.Yesil suyu çıksın.
Daha sonra bir kat pıhtı, bir kat cörekotu katılarak bez bir torbaya alınır.
Tuzladığınız zaman cıkan suyunu peynirlerin üzerine dökün.
Kavanozunuza koyarken her 2-3 sırada bir tekrar tuzlayın. Tuzunuz mutlaka kaya tuzu olmalı.Peynirinizin üzerine su ilave etmeyin bu şekilde tuzlu olarak bırakın.Çünkü ertesi gün peynir içindeki suyu salacaktır, bu su peyniri korumaya yeterli oluyor . Su eksik olursa kaya tuzunu su ile birlikte kaynatıp soğutun, üzerine ilave edin. Peynirler, 2-3 ay salamurada dinlenmeye bırakılır. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim