Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

3 Ekim 2014 Cuma

SİVAS BAYRAM ÇORBASI

Türkiyede iken her bayramı Sivas ta dedemlerin yanında geçirdigimiz için sivastaki bayramların yeri başkadır bende, sanki bu bayram hazırlıklarını yapınca tekrar sivastaki bayram anıları canlanıyor bende,hatırladıgım kadar bir şeyler yapmaya çalışıyorum.




Bayram günlerinin değişmez yemeği olarak çorba, hurma, sarma gelir. Sivas’ın bayram çorbası, tatlı ve sulu olan, diğer adıyla Üzümlü çorbadır.

Bayram çorbası, aşurenin sulusudur.karanfil,tarçın  gibi kokulu baharatlar  kullanılmıyor. Sivas’ta bayramlarda, yemeklerin yanında hoşaf kıvamında servis edilen çorbadır.

Tatlı olan bu çorba soğuk olarak ikram edilir. Haram olmasın düşüncesiyle çok az tuz atılır ve yerken üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Bayramlar hangi mevsime gelirse gelsin üzümlü çorba hep kuru meyveden hazırlanır. 
Bakkallar, çorbalık olarak söylenen bu malzemeyi bulundurarak satarlar ve çorba için hangi malzemeden ne kadar alınması lazım geldiğini bilirler.

Malzemeler
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı yarma ( aşurelik buğday )
100 gr kuru kayısı
100 gr kuru incir
100 gr sarı kuru üzüm
75 gr kara üzüm ( renginin kararmamasi icin az koyuyorum.)
100 gr.besni üzümü
1,5 su bardağı toz şeker
İstenirse üstüne ceviz veya fındık
Yapılışı
Bir gece önceden ıslattığınız nohut, fasulye ve yarmayı ayrı ayrı haşlayın, Nohut ve fasulyenin yıkayın ve süzün. Kayısı, incir ve üzümleri yıkayıp ayıklayın. İncir ve kayısıyı küçük küpler şeklinde doğrayın.
5 Lt’lik büyük bir tencereye yarmayi ilave edin, yarmanin suyunun hepsini süzmeyin, yarisi kalsa yeterli 4 Lt suyu ekleyip kaynatın. Nohut ve fasulyeyi içine katın. Su kaynamaya başlayınca içine meyveleri ilave edin. Su tekrardan kaynamaya başlayınca şekeri ekleyin . Şeker eriyip su bir taşım  kaynadıktan sonra tencerenin kapağını ve ocağın altını kapatın. Meyveler iyice şişince çorbamız artık hazır demektir. Soğuyunca servis edebilirsiniz..

6 yorum:

  1. Sen Sivaslımıydın. Waaaaay hemşerim:)))))

    YanıtlaSil
  2. ooo aşure yahu .. bayram çorbası pek de güzelmiş. Ellerine sağlık..Sağlıklı nice bayramlara

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Yapimida görüntüsüde asure gibi ama bayramlarda sivasta yapildigi icin bayram corbasi denir.Asureden tek farki karanfil ve tarcin yok ve cok tatli olmaz

      Sil
  4. Kara uzum nedir cekirdekli buyuklerden mi acaba?

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.