Bizi Takip Edin!

Bu Tarifi Paylaş

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Çökelek


Gecen gün ciftlikten aldigim 50 litre sütün 10 litresini cökelik icin ayirmistim. 
Çökelik yağı alınmış ayran veya yogurdun ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarının oluşturduğu bir peynir türüdür.

Cig sütün eksimesiylede elde edilir veya süte limon veya sirke ekleyip  eksitilip kaynatincada ayni sonuc elde edilir.


Yörelere göre farkli isimlerle anilir. 

Tokat ta cökelik, Silifke ve yöresinde ham çökelek, Anamur ve yöresinde keş, Rize ve yöresinde minci ya da minzi, Hatay ve yöresinde sürk, Trakya ve yöresinde ekşimik denir. 
Yapilan cökelige katilan baharatlarla hem cesidi hem ismide degisir. Peynir altı suyundan kestirilerek yapılan lor peyniri ile benzesede ayni tadi ayni degildir. 
 Çökelek en hafif peynir türüdür. Yağ oranı oldukça düşük ve sağlıklı bir gıda maddesidir.Sabah kahvaltilarinda zeytinyagi , cörek otu  birazda pul biberle süper bir lezzet olur.








Cig olarak 2 gün agzi kapali bir tencerede beklettim. 2 günün sonunda süt yogurt kivaminda pihtilasmisti.





Tenceremi ocaga koyup altinida orta dereceye getirdim. Yesil suyu cikana kadar hafif hafif kaynattim.






  Soguyunca temiz bir bez torbaya döküp suyu iyice cekilince üzerine agirlik koyup beklettim.Cökelik cok cabuk bozulur, onun icin bolca tuzlayin yada kullanabileceginiz kadarini saklama kaplarinizla birlikte buzluga koyun.
Afiyet olsun.






1 yorum:

Yorumlarınız için teşekkür ederim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

★Lifestyle Sieda★Copyright © 2015 Blog Tasarım Lifestyle Sieda

Sitemizde yer alan tüm tarif, fotograf ve metinler Lifestyle Sieda ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, kopyalanamaz. Yasal takip hakkımızı saklı tutarız.